Virtuális utazásra indulunk a múltba,

ahol a nyulak különféle ábrázolását, megjelenítését, történetét tanulmányozhatjuk. 

Nyomatékosan felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a kiállított tárgyak megérintése szigorúan tilos! 😀

A kiállított termékek mindegyike a Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet kizárólagos tulajdonát képezik.

 


Igazán impozáns megjelenésű, aprólékos kidolgozottságú réz nyúlcsalád.

Meglehetősen nehéz, súlya 0.750.kg.Több, mint fél évszázados tájékoztató füzet, a Prémesállattenyésztő Vállalat kiadásában.Nagyon értékes, eredeti, füljelzett Steiff nyulacska.

Steiff készítette elképesztően gyönyörű kidolgozással, nagyjából 60 cm-es magassággal, különféle színű moher gyapjúból.A házinyúl tenyésztése és egészségtana címmel íródott nagyon átfogó könyv, a Pátria Könyvkiadó 1941-es nyomtatásában. Az angórákra, valamint a hús- és prémnyulakra vonatkozó akkori legújabb tapasztalatok alapján teljesen átdolgozott és bővített kiadás, közel 200 oldalon.Szépen kidolgozott, régi Geobra nyúlcsalád.

Egyik különlegességük, hogy a fejük nem a Playmobil játékoknál már megszokott műanyag, hanem még gumiból készült.Egy fantasztikus leírásokat tartalmazó könyv az 1940-es évekből.

A Háziipar Kisállattenyésztők Szövetkezete forgalmazásában megjelent szakkönyv részei,

a kitöltetlen Belépési nyilatkozat mellékletek.Nyúl- és baromfi vágóhíd, nagyjából az 1930-as évekből.

Pecséttel jelzett fotó, kartonra rögzítve. 

Igazán lenyűgöző fényképet sikerült egy aukciós oldalon megnyernünk, mely visszarepít minket egészen az első- és második világháború közötti időkbe. A fekete-fehér fotó jól szemlélteti az akkori történelmi időszakot, a társadalmi helyzeteket. A ruhák- és az állatok megjelenítése, az emberek arckifejezése, már-már az illatok kavalkádját is megidézi a mai kor szemlélőinek. 

Pecsétfelirat:

Duna – Tiszaköze Mezőgazdasági Album Szerkesztőség,

Fényképészeti és vidéki megrendelések szétküldési osztálya.

Csongrád, Széchenyi-u.11. -Saját ház.Műanyag közlekedési jegyek, egyenesen Japánból.

A különböző nyúl ábrázolásokon túl különlegességnek számít,

a The World of Peter Rabbit -Nyúl Péteres- sorozat.Az 1900-as évek elején Andrássovich Géza m. kir. gazdasági főtanácsos az akkori nyúltenyésztés fáradhatatlan híve, báró Lipthay Frigyesné -sz. Lázár Bors Margtit Grófnő- lovrini (ma Románia területe) házinyúl telepén meglátta azt a belga nyulat, ami akkor eltért a német felfogástól. Az első világháború után Andrássovich Géza az akkori gazdasági minisztérium felügyelőjeként a hazai nyúltenyésztés fellendítését és egy gazdasági szempontú magyar fajta kitenyésztését tűzte ki célul. A Házinyúltenyésztés és Értékesítés címmel 1913-ban megjelent könyve, igencsak értékes információkkal szolgál a mai kor tenyésztői számára. A nyúl tartásán-, betegségein- és feldolgozásán kívül részletes leírásokkal és illusztrációkkal mutatja be történetesen a lovrini házinyúltelepet, eredetei képekkel.A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet ellátogatott az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, melynek a Hungexpo területe adott otthont.  A 75 ezer négyzetméteren megrendezett világkiállításra ötven kiállító és számos szakmai szervezet érkezett, összesen mintegy száz országból. A külföldi kiállítókat a 20 ezer négyzetméteres „nemzetközi csarnokban” vonultatták fel. A Trófeacsarnokban több mint 1900, magyar vadászok által jegyzett trófeát tekinthettünk meg. A látogatókat mintegy 1500 program várta, az állandó események között szerepelnek horgászati és vadászati programok, fegyver- és trófeabemutatók. A régebbi időkben oly’ divatos kártyanaptárakon is szerepet kaptak a nyulak. 

Az elsőn a pécsi malomipari vállalat reklámozza takarmányait.

Következőn egy sportos nyúllegény látható, a Triál sport-, játék-, hangszerüzlet reklámhordozójaként.

Végezetül a Bácska MGTSZ vaskúti nyúltermelőüzemének zsebnatára látható 1982-ből.Nagyon-nagyon különleges, régi társasjáték. Az akkori ára 33, 40 Ft volt, az 1950-es években.

Üveg a játéklap, ami alatt két rétegben helyezkedik el a papír háttér és a búvóhelyek. Egy rókát, egy nyulat és egy rókacsapdát mozgathatunk az üveg lap alatt, egy mágnes segítségével. Az egyik játékos elrejti a nyulat és a rókacsapdát, ezután a másik gyermek a rókát vezetve bekukkant három búvóhelyre. Ha sikerül megtalálnia a nyulat, megnyert a játékkört. A csapdára futás esetén vesztett, és szerepet cserélnek a társával. Amennyiben a három próbálkozás nyulat sem talált és csapdába sem esett a róka, akkor a nyúl gazdájáé a dicsőség.A híres és ragyogó történet eredeti villamosplakátja 1975-ből.

Igazi kuriózum!!!Egy aukciós oldalon sikerült rábukkanunk és megszereznünk ezt a nagyon régi réz nyúl figurát.

Önmagában is egy érdekes darab, funkcionalitását tekintve pedig csikknyomóként használták.

Ezzel nyomták el a még égő cigarettát.Egy ausztriai használtcikk kereskedésből sikerült megmentenünk

ezt a fenséges nyúlábrázolást, nyomatot.

(Albrecht Dürer: A nyúl) Húsvéti fotó képeslap,

hozzávetőlegesen az 1910-es évekből.A kiállítás tárgyai folyamatosan kerülnek feltöltésre.

Amennyiben kiállítandó terméket szeretne felajánlani/értékesíteni, keressen minket e-mailen keresztül.