⇓  Lezárt pályázat!!!  ⇓


Nyerj!!!

Nyerj!!!


⇓  Lezárt pályázat!!!  ⇓


A 2021-es Őszi Főziverseny díjazottjai:

A Filtston család

 Szupernagyik

 Fakanala-sokk


A 2021-es év őszén szeretnénk egy érdekes kezdeményezéssel közösen megünnepelni a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Évének kihirdetését. Az elkövetkezendő időszak többek között a főzőversenyek megrendezésének ideje is. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése érdekében és a zöldség/gyümölcs „hulladék” hasznosításának jelentőségteljessége miatt is lényegesnek tartjuk társadalmi szerepvállalásainkat. Ugyanakkor nagyon sokan kiszorulnak a releváns összejövetelekről, főzőversenyekről, a védettségi igazolvány meglétének hiánya miatt. Szeretnénk ezúton is összefogni embertársainkat, hogy senki ne érezze magát kirekesztve. Útjára indítunk egy főzőversenyt, miszerint a pályázók otthonukban, környezetükben készíthetik el ínycsiklandó ételeiket.

Nincsenek külön kategóriák, bármilyen eljárással lehet főzni, sütni. Ez történhet konyhában tűzhelyen vagy szabadtéren tűzzel. Akár bográcsban, nyárson, lehet grillezni, levest készíteni, süteményeket, de hidegtálakat egyaránt.

A lényeg, hogy legyen gyermek a főzőcsapatban, valamint sok-sok zöldség és gyümölcs.

A pályamunkák benyújtási módja:

 • PDF vagy Word fájlba beilleszteni max. 12 képet a sütés/főzés folyamatáról. (hozzávalók fotózása, előkészület, min. 3 főzés/sütés közbeni szakasz, tálalás, étkezés, jókedv! 😉 
 • Recept pontos leírása, étel megnevezése

Értékelési szempontok:

 • zöldség/gyümölcs kreatív felhasználása
 • csapattagok összedolgozása
 • helyszín díszítése, összeöltözés
 • higiénia, rendezettség
 • tálalás
 • jókedv, tréfás képek

Pályázatok benyújtási ideje:   2021.08.18- 2021.09.10.

Eredményhirdetés várható ideje: 2021.09.13.

Beküldési e-mail cím: oszifozi@magyaroriasnyul.hu

A pályamunkával együtt szükséges beküldeni az alábbi linkről letölthető jelentkezési lapot!

Több étellel is lehet indulni, nevezési díj nincs!

Minden résztvevő oklevelet kap és a kiválasztott ételek elkészítéséért felelős csapatok értékes díjazásban részesülnek és emlékérmet kapnak.Bővebben a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve 2021 programról

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Egyrészt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként nagyobb mennyiségben fogyasztott többféle gyümölcs és zöldség táplálkozási és egészségügyi előnyeire. Másrészt, hogy ráirányítsa a szakpolitika figyelmét a zöldség- és gyümölcsveszteség és -pazarlás csökkentésére. Az ENSZ más érintett szervezeteivel és szerveivel együttműködve, az év megünneplésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) tölt be vezető szerepet.

A FAO kulcsüzenetei

 • A zöldségek és gyümölcsök számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Jótékony hatással lehetnek az immunrendszerre, melynek megfelelő működése elengedhetetlen a kóros tápláltsági állapot különböző formáinak (pl. alultápláltság, túlsúly és elhízás) leküzdésében, valamint a nem fertőző krónikus megbetegedések megelőzésében.
 • A változatos és egészséges étrend részeként, zöldségeket és gyümölcsöket megfelelő mennyiségben szükséges fogyasztani naponta.
 • Romlandóságuk miatt a zöldségek és gyümölcsök különös figyelmet igényelnek minőségük és biztonságos fogyaszthatóságuk fenntartásának szempontjából. A termeléstől egészen a fogyasztásig megfelelően kell őket kezelni. Mindez hozzájárulhat az élelmiszerveszteség és pazarlás csökkentéséhez.
 • Az innováció, a technológiák és az infrastruktúra továbbfejlesztése létfontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncok hatékonyságának és termelékenységének növeléséhez, a veszteség és a pazarlás csökkentésének érdekében.
 • A fenntartható értékláncok elősegíthetik a termelés növelését, javíthatják a gyümölcsök és zöldségek elérhetőségét, biztonságát, megfizethetőségét és egyenlő hozzáférését a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság elősegítése érdekében.
 • A gyümölcsök és zöldségek termesztése hozzájárulhat a családi gazdaságok és közösségek jobb életminőségéhez. Többek közt jövedelmet termel, megélhetést teremt, javítja az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást.


⇓  Lezárt pályázat!!!  ⇓Répási Luca rajza alapján elkészített egyedi bábfigura :

🙂


A Magyar Óriásnyúl tenyészpárt két pályázó megosztva nyerte.

Néhány sor, leveleikből:

„Voltak mentett óriásnyuszijaink, nagyon hiányoznak. Családokhoz kerültek, addig azonban ideiglenes 3 évre mi szerettük őket.”

„…együttes, családegyesítő erővel gondoskodnánk róluk és szeretnénk őket.”

„…szeretettel várjuk őket, a két családban összesen két lakatos, egy asztalos és egy ezermester van, házat, kifutót, mindent is tudunk nekik csinálni, és valóban sok gyermek örülne nekik.”

„…nagy nyusziszerelem van!”

Úgy gondoljuk, hogy a sok kisgyermek családegyesítő szeretetével jó helyre kerülnek nyulaink. Az asztalos, lakatos, ezermester apukák és nagypapák nyúlparadicsom kialakítását pedig posztolni fogjuk weboldalunkon! 😉


A Magyar Óriásnyúl kabalafiguránknak választott név:

Zeller

A zeller Szilénoszról kapta a nevét, aki folyamatosan a nimfákat hajkurászta. Az ízletes növényt régen a győzelem és erő szimbólumának tartották, a bajnokok zellerből font koszorút kaptak. Zeller zöldjéből készültek Tutanhamon fáraó koszorúi is. A zeller magjának tulajdonították a legtöbb varázs- és gyógyerőt. Luxuscikként vázában is tartották, ami nélkülözhetetlen volt a jómódú háztartásokban. A Titanicon is volt zellercentrikus fogás. 


Kedves Gyerekek/Fiatalok!    

Húztuk, halasztottuk, de választanunk kellett. 🙂

Nagyon-nagyon nehéz volt, mert elképesztően csodálatos pályamunkák „maradtak bent”…

Szívből gratulálunk a díjazottaknak és őszintén bízunk abban, hogy együtt maradunk minden résztvevővel, hogy legközelebb még többen részesülhessenek tárgynyereményekben.

Hamarosan készítünk egy összeállítást a pályamunkákból. 😉


A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet

2021-ben megrendezett

„A Magyar Óriásnyúl hazánkban”

elnevezésű kreatív pályázatának díjazottjai:

Rajz:

Alsó tagozat:                  

I.Díj:

Paljunisz Lia (Kalocsa) 

II.Díj:

Balogh Borbála Liliána (Budapest)

III.Díj:

Krizsán Dorka (Szerbia /Vajdaság/,  Tornyos)

Felső tagozat:

I.Díj:

Burai Anna Sára (Tiszacsege)

II.Díj:

Kerekes Kata (Aparhant)

III.Díj:

Pintér Lilianna (Budapest)

Vers:

I.Díj:

Jost-Kovács Boldizsár (Budapest)

II.Díj:

Sekercioglu Leyla (Szigetszentmiklós)

III.Díj:

Elekes Zoé Léna (Sándorfalva)

Mese:

I.Díj:

Süle Kincső (Szolnok)

II.Díj:

Borók Dóra (Románia /Erdély/,  Agyagfalva)

III.Díj:

Tóth Bernadett (Budapest)

Névadás:

Horváth Gergő (Budapest)

Egyedi báb:

Répási Luca (Sándorfalva)

Tenyészpár:

Takács Zsuzsanna (Ausztria, Vasjobbágyi)  és  Hollósi Vince (Ausztria, Nagyszentmihály) 

Különdíjak:                     

    Szabó Johanna (Újszász)

       Kuprivecz Dorottya (Gödöllő)

      Megyeri Réka (Győr)

Nagy Kanász Kata (Szerbia /Vajdaság/, Szabadka)


Eredményhirdetés! 😉

Közeleg az idő, mikoris megjelenítésre kerülnek a díjazottak. Kifejezetten sikeresnek mondható a globális megmozdulás, miszerint Magyarország teljes terjedelmét lefedve érkeztek alkotások, valamint Erdély-, Felvidék-, Kárpátalja-, Délvidék-, Vajdaság- és az Őrvidék kis diákjai is szorgalmasan küldték be munkáikat. Külön köszönjük a szülők- és felkészítő tanárok állhatatos segítőkészségét, a gyermekek inspirálását. 

Tárhelyünk méretét a háromszorosára kellett növelnünk és ötszörös PHP gyorsítót alkalmaztunk, hogy fogadni tudjuk a temérdek rajzot, mesét, verset. Elképesztő logisztikával, éjt-nappallá téve szűrtük a beadványokat, jeleztük az esetlegesen lemaradt szülői hozzájáruló nyilatkozat pótlását, rangsoroltuk a korosztályt…

Jóleső érzés volt számtalan kísérőlevélben olvasni a weboldalunk- és célkitűzéseink iránt alkotott elismerő megnyilvánulásokat, esetenként együttműködési lehetőségek felajánlását. Számos, nehéz élethelyzetben lévő emberi sorsról is érkeztek írások. Sokszor a  mélyszegénység, betegség, árvaság jelenlétében is tiszteletre méltó emberi megnyilvánulások kíséretében alkottak gyermekek…

Megtudtuk azt is, hogy a Magyar Óriásnyúl rengeteg gyermek álma, ilyen-olyan indokkal. Van aki nyulász szeretne lenni, másvalaki Angliába költöztetné rokonaihoz, egy farmra. Az egyik kisfiú barátnőjének ajándékozná, egy kislány pedig azért venné magához, nehogy tálalásra kerüljenek… 🙂 Nevelgetnék tömblakásban, családi házban, tanyán és fővárosban. 

A legnehezebb feladunk, a díjazottak kiválasztása volt…

Nem is beszélünk nyertesekről, mert lehetetlen küldetés rangsorolni a többszáz csodálatos pályaművet. Itt mindenki nyertes, aki odaadóan foglalkozott a feladattal és írt, rajzolt, költött. Ahhoz, hogy valamilyen szinten mégiscsak mérlegelni tudjunk, nagyon erős szelektációra kényszerültünk. A pályázati kiírás azon soraira alapoztunk, miszerint 

„Mindhárom pályázati kategória középpontjában a Magyar Óriásnyúl jelenítődjék meg, népies formában.”.

Emiatt bármilyen ragyogó ábrázolások is érkeztek a Simpson családról vagy az űrutazó nyúlról, háttérbe kellett szorulniuk épp úgy, mint a kopírozott képeknek, életkorhoz viszonyítottan életszerűtlenül profi alkotásoknak. Nem az évezred legtökéletesebb árnyékolásával és vonalvezetésével készült csodát vártuk 5 éves kicsiktől, hanem a gyermeki vonalvezetést és elgondolást. Választásunk szubjektív, ami nem egy rangsor a pályamunkák között, mert még az első 50 jónak ítélt rajz közül is szinte képtelenség a legjobbakat megnevezni. A pályázati határidő letelte után is szinte naponta jöttek még be alkotások. Ezek a versenytársak érdekeik miatt és a tisztesség kedvéért sajnos elutasításra kerültek….

Ezért már most elhatároztuk, hogy hamarosan egy nagyon érdekes, interaktív versenyt írunk ki weboldalunkon, hogy újabb nyerési esélyt biztosíthassunk a gyermekek számára. Ennek az egyik eleme, az részvételért kapott Elismerő Oklevél letöltése lesz, ami pontokat fog érni a későbbiekben.

Na, de jöjjenek a díjazottak:

….hamarosan! 😉


A pályázat lezárult…!


Szuper Szőr máris nyúlcipőt húzott

és az Értékelő Bizottság elé szállította

az elképesztően sok beérkezett pályaművet!

 

Hamarosan jelentkezünk… 😉

A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet pályázatot hirdet Magyarország területén és határvidékein, általános iskolában tanuló diákok számára.

 

Pályázati felhívásunk kiemelt célja a Magyar Óriásnyúl létjogosultságának népszerűsítése, őshonos, eleven nemzeti örökségünk védelme, orientálása. Ugyanakkor a népies szellemiségben alkotott meséknek, verseknek és rajzoknak a pályázatnak köszönhetően közösségépítő ereje is van, ezért fontos számunkra, hogy a szórvány településeket is megszólítsuk és erősítsük a magyar közösségeket identitásukban, a magyar kultúra és nemzeti érték iránti szeretetükben.

 

Az Óriásnyúl hazánk kincse,
írjál róla versikét.
Ha jobbat tudsz megnyerheted,
ajándékunk egyikét!

Rajzolhatsz és mesélhetsz is,
nem lesz ebből probléma...
Lapul még a tarsolyunkban,
jópár becses portéka.

Mit kíván a magyar nemzet?!
Verset, mesét, rajzokat.
Magyar nyulat minden házba,
s boldog gyermek arcokat.
(Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet)

 

A tanulók, az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

 • vers
 • mese
 • rajz

 

Mindhárom pályázati kategória középpontjában a Magyar Óriásnyúl jelenítődjék meg, népies formában.

Egy-egy gyermek mindegyik kategóriában nevezhet, akár több pályamű benyújtásával is. A rajzok készítésekor bármilyen technika alkalmazható, tetszőleges lapmérettel. A mesék/versek készülhetnek illusztrációkkal vagy anélkül egyaránt.

A virológiai helyzet miatt a rajzpályázatokat kérjük lefotózva (akár mobiltelefonnal) vagy szkennelve megküldeni, a verseket, meséket pedig lehetőség szerint PDF formátumban, de a kézzel írt és lefotózott/szkennelt anyagokat is elfogadjuk.

Minden beadandó pályázatot külön! kérünk megküldeni a kategóriákhoz tartozó e-mail címre!

 

Elektronikus levélben a nyertesek kiértesítése érdekében szükséges feltüntetni a pályázó gyermek nevét, életkorát, kapcsolattartó telefonos elérhetőségét és a Hozzájáruló Nyilatkozatot. (weboldalunkról letölthető)

Pályázatok beküldési határideje: 2021. április 4. 00:00 

Az eredményhirdetés várható ideje:  2021. május 

Nyereményátadás: eredményhirdetést követően egyeztetés alapján futárszolgálattal illetve személyesen

Minden induló elismerő oklevélben részesül, a legjobb pályaművek alkotóit értékes ajándékokkal díjazzuk. 

A pályázattal most mindenki nyer, ugyanis a felajánlásain kívül minden pályázót 10 %-os vásárlási kedvezménnyel jutalmaz!

Hatalmas meglepetésként az egyik szerencsés nyertes rajzpályázat, báb formában is életre fog kelni!

A plagizálás elkerülése érdekében a zsűri által kiválasztott rajzok eredeti példányát bekérjük a pályázóktól, melyeket hajtogatás nélkül postai úton kérünk megküldeni, a nyerteseknek megküldött elérhetősségre. A postázási költség a pályázót terheli. Amennyiben a bekért rajz a megadott határidőig nem érkezik be, úgy a pályázó kizárja magát a díjazásból. A nyertes pályázókról a díjátadáskor fénykép készülhet, mely megjeleníthető lesz a magyaroriasnyul.hu weboldalon, a nyertes pályaművel együtt. A beküldött pályaművek a pályázat kiírója (Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet) tulajdonába kerülnek, azokat saját célra felhasználhatja és nem kerülnek vissza az alkotókhoz.  Minden pályázó a pályázati anyag megküldésével elismeri, hogy azzal egyetértésben elfogadja a pályázati feltételeket és Adatkezelési Tájékoztatót. Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2018. május 25-én életbe lépő adatvédelmi szabályozás (GDPR) értelmében 16. év alatti pályázóknak  a pályaművek mellé szülői/törvényes képviselői hozzájárulói nyilatkozatot is szükséges beküldeniük. A melléklet nélkül beküldött pályázatokat a bírálat során nem tudjuk figyelembe venni. A pályázat kiírója kizárja felelősségét a pályázó téves vagy hiányos adatszolgáltatásból eredő, a kiskorú személy törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül beküldött pályázatból vagy a posta szolgáltatás hibájából bekövetkező hátrányokkal kapcsolatban. A pályázat kiírója biztosítja, hogy a pályázati feladatok értékelő ellátásában résztvevő személyek nem vesznek részt a pályázók felkészítésében, illetve a pályázókkal rokoni kapcsolatban nem állnak. A nyereményekért a szervező szavatosságot nem vállal, azok pénzre át nem válthatóak. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a díjak darabszámán változtasson. A pályázó kiírója nem vállal felelősséget a beérkező pályamunkák tartalmáért. A pályázók a zsűri pártatlanságában megbíznak és döntésüket elfogadják. A zsűri döntése végleges, az ellen fellebbezéssel nem lehet élni. 

 

Figyelem! 

A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet különdíjként egy értékes, tetovált, regisztrált Magyar Óriásnyúl tenyészpárt kínál átadásra egy szerencsés nyertesnek! 

A különdíjért is indulók a beküldött pályaművek mellé néhány sorban indokolják meg, hogy miért szeretnék a két Magyar Óriásnyulat magukénak tudni.

 

Lendületes-, inspirációkkal teli alkotásokat és sok szerencsét, jó egészséget kívánunk mindenkinek!

 

Adj nevet nyuszi úrnak!

Nyuszi koma is készül már a díjátadóra, ezért elegáns új kabátok készültek számára. A pályázatokkal együtt javasoljatok nevet nyuszi úrnak és a számunkra legfrappánsabb név kiötlőjét, értékes ajándékkal jutalmazzuk! 😉


… ezzel még mindig nincs vége! 😉 

Minden 1.000. beérkezett pályamű után, egy-egy fát ültetünk a fenntartható fejlődés jegyében! Mindennek célja, fenntartani a természetes rendszerek, források összességének azon képességeit, amelyeken a természet és a társadalom alapszik. Próbáljuk lekűzedni a környezet elhasználódását úgy, hogy közben nem mondunk le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről.

Adatkezelési tájékoztatónk elérhető erre a linkre kattintva!