A védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos és régi magyar állatfajták között a Magyar Óriásnyulat nemzeti kinccsé nyilvánította, ennek megfelelően az agrártárca ágazati értéktárában is szerepel, mint nemzeti érték. Lényeges körülményként jegyezzük meg, hogy hosszú évek óta a Magyar Óriásnyúl fokozatosan egyre közelebb került a veszélyeztetett helyzethez.


A Magyar Óriásnyúl megmentése- és a fajta fenntartása érdekében kitűnő törzskönyvezett egyedeket kutatunk fel folyamatosan, melyekkel tervszerű, célirányos tenyésztést folytatunk. Legfőbb célkitűzésünk nem a nagylétszámú gazdasági felhasználású hústermék előállítása, hanem a magas génmegőrzési mutatók melletti-, minőségi tenyészállatok kialakítása. A példaértékűen egészséges nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében, valamint a mindinkább magyar földön és külhonban is egyaránt teret nyerő populáció növelése miatt lehetőséget biztosít tenyészetünk (úgy kedvtelésből, mint szaporítás vagy húsfogyasztás céljából) növendékek- és tenyészérett példányok beszerzésére.


A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet regisztrált és nyilvántartott nyulai származási lappal-, tetoválással- és megfelelőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek. A Mörk tenyészetben nevelt Magyar Óriásnyulak kimagaslóan megkapnak minden szükséges ellátást, tartásuk során. Többek között említhetőek a vakcinák, a külföldről importált-, természetes alapanyagú kiegészítő készítmények (baktériumok-, gombák-, kokcidiák szaporodását gátló szer, immunrendszer erősítő és hozamnövelő, nagy hatékonyságú vitamin és aminosav utánpótlás, szaporodást-, nevelést és fizikai erőnlétet támogató oldat, …) Mindemellett prémium minőségű takarmányozás, friss zöldségek/gyümölcsök, széna/lucerna, ősgyep, gyógynövényes széna…stb. Nyulaink kiállításokon is részt vesznek, így jó szívvel ajánlhatóak versenyzési/hobbi célra egyaránt.